Bieda zupka wersja kremowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    2 sztuki
  • ziemniak

    1 sztuka
  • głąb z kapusty białej

    1 sztuka
  • cebula

    1/2 sztuki
  • por

    1/4 białej części
  • pomidor

    1/2 sztuki
  • pietruszka

    1/2 sztuki
  • olej roślinny

    3 łyżki
  • sól

    1 do smaku
  • pieprz mielony

    1 do smaku
  • gałka muszkatołowa

    1 do smaku
  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

    1 do smaku
  • woda

    3,5 szklanki
  • słodka śmietanki

    1/2 szklanki
  • bagietka

    4 kromki
  • natka pietruszki

    1 do posypania
  • tymianek

    1 do posypania
  • lubczyk

    3 sztuki
  • ogórek

    1/2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bieda zupka wersja kremowa foto
Obrane i umyte warzywa pokroić w kawałki ( duża kostka).
Rozgrzać rondel o grubym dnie. Wrzucić warzywa po za pomidorem i smażyć aż zaczną się karmelizować.
Krok 2 - Bieda zupka wersja kremowa foto
Dołożyć pomidora ,skropić olejem, posypać szczypta soli i pieprzu.
Krok 3 - Bieda zupka wersja kremowa foto
Zalać wodą i gotować 30 minut.
Krok 4 - Bieda zupka wersja kremowa foto
Doprawic do smaku.
Krok 5 - Bieda zupka wersja kremowa foto
Przełożyć do malaksera i zmiksować . Połączyć ze śmietanką.
Doprawić do smaku maggi, pieprzem i gałka muszkatołową.
Przygotować grzanki z bagietki.
Podawać z usiekanym koprem i natka pietruszki .Przed podaniem polać każdą porcję 1/2 łyżeczki oleju.
Do każdej porcji podać dwie grzanki*
* można je natrzeć ząbkiem czosnku - posypać utartym serem żółtym i zapiec w piekarniku aż ser się rozpuści .
Krok 6 - Bieda zupka wersja kremowa foto
Z tą nazwa . ,, bieda zupki" to jest cała historia. W zasadzie wzięła się z opowiadań Prababci i Babci - które czasem z musu takie w swoim życiu gotowały. Potem musu historyczno -społeczny przerodziły się w smak i tak juz zostało .Najlepsze jest to , że one ewoluują i za każdym razem smakują trochę inaczej bo zawsze dorzucę coś nowego , albo nie dorzucę czegoś bo akurat nie ma w domu.
Dziś ugotowałam wersję kremową bo na taką było zapotrzebowanie ( Mama nie miała zupełnie ochoty na jedzenie).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ankha 11.05.2014 12:35
Dobry sposób na zutylizowanie resztek ;)
gosia561 01.05.2014 22:09
smaczna ta bieda
MagdaXXX 02.11.2013 20:53
bardzo lubię takie zupki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat