Przepis i sposób przygotowania na: " Biało-czerwony " sernik z płatkami róży
Prostokątną blaszkę 22x9 cm wykładam z zapasem folią przezroczystą. Płatki róży pozbawiam białych części, płuczę i lekko osuszone mielę w młynku do kawy. Serki i maślanka powinny mieć temperaturę pokojową. Listki żelatyny maczam w niewielkiej ilości zimnej wody, 5-7 minut.
W tym czasie serki ucieram z maślanką, cukrem i aromatem. Listki podgrzewam (nie gotuję).
Do kubeczka odlewam 4 łyżki masy serowej i mieszam je z rozpuszczoną żelatyną. Następnie przelewam do reszty masy. Połowę masy przelewam do formy, schładzam w zamrażalniku.
Drugą połowę mieszam z płatkami róży i czerwonym barwnikiem. Gdy dostatecznie schłodzi się biała masa, po łyżce przelewam na nią masę czerwoną. Układam wafle i schładzam. Po schłodzeniu sernik obracam do góry dnem.