Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Biało-czerwony " sernik z płatkami róży

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Sernik na bazie serków homogenizowanych i maślanki. Lekki i smaczny.

Składniki:

Składniki na sernik:

serek homogenizowany 400 gramów
serek homogenizowany waniliowy 100 gramów
maślanka 250 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 liści
cukier puder 90 gramów
aromat cytrynowy 0.5 łyżeczki
dzika róża 16 gramów
barwnik spożywczy czerwony 15 gramów
wafel tortowy 1 sztuka

Porada

Oczywiście użyłam płatków dzikiej róży, na spód możemy dać różne rodzaje wafli.

Przepis i sposób przygotowania na: " Biało-czerwony " sernik z płatkami róży

Prostokątną blaszkę 22x9 cm wykładam z zapasem folią przezroczystą. Płatki róży pozbawiam białych części, płuczę i lekko osuszone mielę w młynku do kawy. Serki i maślanka powinny mieć temperaturę pokojową. Listki żelatyny maczam w niewielkiej ilości zimnej wody, 5-7 minut.
W tym czasie serki ucieram z maślanką, cukrem i aromatem. Listki podgrzewam (nie gotuję).
Do kubeczka odlewam 4 łyżki masy serowej i mieszam je z rozpuszczoną żelatyną. Następnie przelewam do reszty masy. Połowę masy przelewam do formy, schładzam w zamrażalniku.
Drugą połowę mieszam z płatkami róży i czerwonym barwnikiem. Gdy dostatecznie schłodzi się biała masa, po łyżce przelewam na nią masę czerwoną. Układam wafle i schładzam. Po schłodzeniu sernik obracam do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak