Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała kiełbasa z sosem żurkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos

zakwas na żur 1/2 szklanki
śmietana 30% 2 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
chrzan 1 łyżka
cukier
sól
pieprz

kiełbasa

kiełbasa biała 1 kg
masło klarowane 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Biała kiełbasa z sosem żurkowym

Białą kiełbasę dzielimy na porcje. Smażymy na złoto na patelni z dodatkiem klarowanego masła. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika . Pieczemy ok 7 min w 170 stopniach .


Do garnka wlewamy zakwas , wlewamy śmietanę. Zagotowujemy. Doprawiamy cukrem, sola pieprzem i chrzanem do smaku. Zaciągamy mąką. Gotujemy kilka minut.

Usmażona kiełbasę podajemy z sosem i np ziemniakami z wody .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kd045 26.03.2016 06:46
Smakowity przepis
Damiano
Damiano 25.03.2016 11:46
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak