Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
biała kiełbasa
80 dag -
cebula
1 sztuka -
pieprz Prymat
kilka ziaren -
ziela angielskie Prymat
5 ziaren -
sól
- - -
masło
1 1/2 łyżki -
mąka pszenna
1 1/2 łyżki -
cukier
1 1/2 łyżki -
sok z cytryny
1 1/2 łyżki -
białe wino
1 1/2 łyżki -
rodzynki
2 łyżki -
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka -
Pieprz czarny mielony Prymat
- - -
Goździki całe Prymat
2 sztuki -
wino białe wytrawne
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Biała kiełbasa w szarym sosie
Z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, ½ szklanki wywaru połączyć z 11/2 szklanki wody, rozprowadzić zasmażkę, aby powstał gładki sos. Dodać rodzynki i gotować na małym ogniu, stale mieszając, około 10 min. Z cukru zrobić brązowy karmel, uważając, aby się nie przypalił, rozprowadzić 3 łyżkami wody i dodać do sosu. Przyprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem Prymat i zagotować. Kiełbasę włożyć do sosu i odgrzać.
Podawać z pieczywem i ćwikłą.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się