Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biała kiełbasa

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 kg
szynka wieprzowa 1 kg
boczek surowy 1 kg
słonina kawałek
sól 4,5 łyżki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 3 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1 op
czosnek 10 ząbków

Porada

Białą kiełbasę możemy doprawić ulubionymi przyprawami. Ja najchętniej używam majeranku, czosnku, soli i pieprzu. Kiełbasa jest bez soli peklowej, wiec od razu po jej doprawieniu należy napełnić jelita i ją zaparzyć.

Przepis i sposób przygotowania na: Biała kiełbasa

Kroki postępowania

1
Mięso z łopatki, szynkę i boczek dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Całość, razem ze słoniną kroimy w kostkę, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Połowę mięsa mielimy jeszcze raz.

Gotową masę doprawiamy majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Masę mięsną mieszamy za pomocą dłoni lub mikserem z odpowiednią końcówką. Podczas wyrabiania konieczne będzie dolewanie zimnej wody (ja dodałam 2 szklanki), masa musi być jednolita, ale nie wodnista. Jelita przed napełnianiem musimy wymoczyć w zimnej wodzie ok 10 minut.
Krok 1 - Biała kiełbasa foto
2
Gotową masą napełniamy mokre jelita. Na jego początku, a później na końcu robimy supełek.
Krok 2 - Biała kiełbasa foto
3
Kiełbasę zaparzamy w wodzie o temp. ok 70 - 75*C przez 25 minut.
Krok 3 - Biała kiełbasa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 02.04.2015 12:15
Zadziałałam błyskawicznie i zrobiłam kiełbasę wg Twojego przepisu. Wyszła przepyszna i mam teraz "całą górę" rewelacyjnej kiełbasy. Nie dodałam słoniny, bo boczek wydawał mi się wystarczająco tłusty. Polecam przepis.
justynkag 01.04.2015 14:09
Smacznie! Lubuję się w domowych wędlinach.
R'n'G Kitchen 31.03.2015 13:39
Czeka mnie to samo ;) Pycha :D
adelajda 31.03.2015 13:11
też taką robię
dodi 31.03.2015 13:07
pyszna domowa kiełbaska
anemon 31.03.2015 10:30
Ależ apetycznie wygląda ta kiełbasa!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak