Przepis i sposób przygotowania na: Bezy z bitą śmietaną i czarną porzeczką
Przygotowujemy dwie blachy do pieczenia – duże z piekarnika. Na blachach rozkładamy papier do pieczenia i dobrze ubitą pianę z białek rozkładamy łyżką na małe formy. Wkładamy do piekarnika 2 blachy i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni C. Pieczemy dokładnie 30 minut a następnie zmniejszamy jeszcze temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy bezy około 1 godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze 30 minut aż ostygną. Takie bezy dobrze jest przygotować wcześniej.
Bitą śmietanę ubijamy i dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem oraz cukier wanilinowy – ubijamy aż będzie sztywna. Bezy wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy. Następnie nakładamy na bezy: konfiturę z czarnej porzeczki, bitą śmietanę , ponownie konfiturę. Przed podaniem umieszczamy 'bezunie' na godzinę w lodówce.