Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy z bitą śmietaną i czarną porzeczką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białk 7 sztuk
cukier 30 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
śmietana kremówka 250 ml
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy
śmietanfix
konfitura z czarnej porzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy z bitą śmietaną i czarną porzeczką

Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, i ubijamy tak długo aż masa będzie lśniła. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Przygotowujemy dwie blachy do pieczenia – duże z piekarnika. Na blachach rozkładamy papier do pieczenia i dobrze ubitą pianę z białek rozkładamy łyżką na małe formy. Wkładamy do piekarnika 2 blachy i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni C. Pieczemy dokładnie 30 minut a następnie zmniejszamy jeszcze temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy bezy około 1 godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze 30 minut aż ostygną. Takie bezy dobrze jest przygotować wcześniej.

Bitą śmietanę ubijamy i dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem oraz cukier wanilinowy – ubijamy aż będzie sztywna. Bezy wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy. Następnie nakładamy na bezy: konfiturę z czarnej porzeczki, bitą śmietanę , ponownie konfiturę. Przed podaniem umieszczamy 'bezunie' na godzinę w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 01.07.2013 16:29
fajne takie połączenie smaków
caffee_tea 26.01.2013 09:27
ale wygląda przepysznie... mniam
Magda24 25.01.2013 18:29
pyszne
Katarzyna34 25.01.2013 17:44
Bąba kalorycznA ale bardzo smakowita :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak