Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 7
cukier kryształ 1 szklanka
cukier puder 6 łyżek
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy

Kroki postępowania

1
Białka wbijamy do miski i razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną pianę
Krok 1 - Bezy foto
2
kiedy białka są już wystarczająco ubite dodajemy cukier puder - ciągle miksujemy, a następnie stopniowo dosypujemy cukier kryształ - bardzo długo miksujemy.
Krok 2 - Bezy foto
3
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a z ubitej piany formujemy bezy.
Krok 3 - Bezy foto
4
Piekłam je ok. 30 minut w temperaturze 140*, a następnie dosuszałam ok. 60 minut w temperaturze 40* - były chrupiące, bez lepkiego wnętrza
Krok 4 - Bezy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 24.04.2013 21:02
jutro popełnię beziki bo aż mi ślinka cieknie :) pycha! :)
Katarzyna/kate1980 24.04.2013 19:34
śliczne na pewno wykorzystam przepis bo mi nigdy nie wychodzą
Mysiunia 24.04.2013 17:12
Sylwia Kondracka - bezy mają to do siebie, że bywają złośliwe. Mi równiez nie zawsze wyjdą, a zawsze robię tak samo :)Te akurat były nadzwyczaj udane :)
w mojej kuchni 24.04.2013 16:39
lubię bezy do zupy esencjonalnej wiśniowej..
gosia1988 24.04.2013 14:49
świetne beziki
as28 24.04.2013 14:35
fajne bezy
ewka1978 24.04.2013 14:12
uwielbiam bezy
zielonamorelka 24.04.2013 13:47
chyba to znak,że mam spróbować jeszcze raz bo jakoś nigdy mi nie wychodzą mimo dokładnego stosowania się do przepisu
Magula 24.04.2013 13:03
uwielbiam beziki, tylko nigdy nie wychodza mi takie fajne
IwonaDD 24.04.2013 12:45
pamietam je z dzieciństwa,rozpływające się w buzi, pycha !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak