Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezowo-jabłkowe babeczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

margaryna 80 gram
mąka 1i1/3 szklanki
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
cukier puder 1/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 łyżki
barwnik spożywczy szczypta
jabłko kwaśne 1-2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Bezowo-jabłkowe babeczki

Kroki postępowania

1
Mąke pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać margarynę i dwa żółtka. Szybko wyrobić.
Krok 1 - Bezowo-jabłkowe babeczki foto
2
Ciasto podzielic na trzy części. Jedna część włożyć do zamrażalnika, pozostałym ciastem wylepić przygotowane (wysmarowane tłuszczem i wysypane bułką tartą) formki do babeczek. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych iczkach i wyłożyć na ciasto. Można posypać cukrem.
Krok 2 - Bezowo-jabłkowe babeczki foto
3
Białko (wystarczy jedno) ubić na sztywno, dodać łyżkę cukru pudru i mąke ziemniaczaną, oraz szczyptę dowolnego barwnika dla uzyskania koloru. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika.
Krok 3 - Bezowo-jabłkowe babeczki foto
4
Piec w temperaturze 170-180 stopni około 30-35 minut.
Krok 4 - Bezowo-jabłkowe babeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zosia1 30.09.2013 21:12
pysznie się nazywają
Kuchareczka2 19.09.2013 19:34
przepyszne babeczki
Dorota59 18.09.2013 07:57
bardzo fajne
ONY_za_kare 16.09.2013 12:35
super deserki!
Alex_M 15.09.2013 11:49
pyszny deser!
Mniam 14.09.2013 22:37
To musi być pyszne.
Konczi 14.09.2013 08:44
kolejna pyszność
noninka77 13.09.2013 21:01
fantastycznie wyglądają
iwi 13.09.2013 20:08
Pyszne babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak