Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezowe ciastko z masą kawową

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4 szt
cukier puder 250 g
śmietana 1 L
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczka
kakao do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bezowe ciastko z masą kawową

Z zimnych białek w czystym i suchym , najlepiej szklanym pojemniku ubijamy pianę , to ważne by była sztywna , następnie stopniowo dodajemy cukier , masa ma być szklista i powinna trzymać nadany kształt .
Na blaszkę , rekawem cukierniczym formujemy płaskie koła , o wysokosci ok 2cm ( urosną nam jeszcze ) i średnicy ok 7cm
Pieczemy w tem ok 150st 5 min , po czym suszymy w 100 st ok Śmietanę ubijamy na sztywno , ja używam 36% , bez cukru bo beza będzie słodka , dodajemy kawę rozpuszczalną i miksujemy .
Na wysuszone zimne bezy wykładamy po 2 łyzki śmietany , robiąc kleks , posypujemy kakaem .
Z tej porcji wychodzi ok 16 szt krążków

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 02.08.2013 19:23
wow podoba mi się i już mam na nie smaka
JOANNA16 26.07.2013 15:22
wygląda pysznie
Anna133 16.07.2013 19:06
Mogłabym to jeść na okrągło :P A dziś jak to odwilgło to w sekundę ciastka nie było :P
Katarzyna34 16.07.2013 08:41
beza w połączeniu z kawą super sprawa
Anna133 15.07.2013 20:35
Jak się je z niesłodzoną masą jest wyborne ;)
V_kuchareczka 15.07.2013 18:38
na pewno jest pyszne
iwi 15.07.2013 17:45
Kuszące ciasteczko.
adelajda 15.07.2013 17:43
Jak mam ochotę na słodkie to lubię zjeść bezę potem mam miesiąc bez słodyczy
Megg 15.07.2013 17:37
zapowiada się smakowicie!!!
Anna133 15.07.2013 17:19
Nie dodaję ostatnio wogóle mąki ziemniaczanej do bez , wychodzą świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak