Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezowa kopuła pod pogodnym niebem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mascarpone 50 g
cukier puder 1 łyżka
wiórki kokosowe 2 łyżki
galaretka niebieska 2 łyżki
białko 2 szt
cukier 12 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bezowa kopuła pod pogodnym niebem

Białka ubijamy na sztywną pianę, a stale ubijając dodajemy stopniowo cukier, aż piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści.

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i formujemy z piany okrąg , nie wyrównując powierzchni.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120℃ na ok 50 minut.

Wyjmujemy i pozostawiamy na pergaminie, aby ostygł.

Kruszymy na kawałki.

Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wody.
Dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do stężenia.

Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.

Ukłądamy warstwami na talerzu i zajadamy ze smakiem!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 01.10.2012 09:57
Ja niebieskie galaretki kupuję w Kauflandzie, a deser boski :)
polly66 30.09.2012 19:56
Kurczę, a ja dalej nie widziałam w żadnym sklepie tej galaretki;/

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak