Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bezo-błecznik

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 1 kg
mąka 2 szklanki
margaryna kostka 250 gramów
cukier kryształ 1 szklanka
cukier puder 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 3 sztuki
cynamon do smaku
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: bezo-błecznik

Jabłka obieramy i tarkujemy, dodajemy cukier do smaku cynamon, przesmażamy. Można dodać soku z cytryny jeśli chcemy aby jabłka nie ściemniały

z mąki, margaryny,3 żółtek, cukru i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto i wrzucamy je na chwilę do lodówki.

Na przygotowaną blachę wykładamy ciasto, spód nakłuwamy widelcem, następnie wykładamy jabłka i resztę ciasta na wierzch.

Na to wykładamy bezę zrobioną w następujący sposób:
białka w temp., pokojowej ubijamy na sztywną masę dodając cukier i mąkę ziemniaczaną, rozkładamy na wierzch ciasta.
Można też umieścić bezę na jabłkach i na to starkować mocno schłodzone ciasto.

Ciasto pieczemy w temp 180-190 stopni (około 40-45 minut)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 07.12.2013 19:40
pyszne ciasto
monisia1977 03.12.2013 06:23
super ciacho
norweska20 03.12.2013 00:08
fajne i proste do zrobienia
Zdzisław 02.12.2013 21:22
lubię dobre ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak