Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezmięsne pulpety w sosie pomidorowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Koneserom grzybów i bezmięsnych, odżywczych dań, gorąco polecam.

Składniki:

Składniki:

boczniaki 250 gramów
cebula 2 sztuki
bułka 0,5 sztuki
jajko 1 sztuka
passata pomidorowa 500 mililitrów
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat 1 łyżeczka

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
ksylitol

Przepis i sposób przygotowania na: Bezmięsne pulpety w sosie pomidorowym

Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski. Razem z posiekaną cebulą i suszonymi pomidorami smażymy na oleju, często mieszając. Studzimy, mielimy na średnich oczkach z bułką.

Następnie wbijamy jajko, dokładnie wyrabiamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Pulpety smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju.

W rondelku szklimy cebulę i zalewamy odrobiną wrzątku. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Wlewamy passatę, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i ksylitolem. Dodajemy pulpety, podgrzewamy.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak