Bezmięsne pulpety w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Koneserom grzybów i bezmięsnych, odżywczych dań, gorąco polecam.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • boczniaki

    250 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • bułka

    0,5 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • passata pomidorowa

    500 mililitrów
  • Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat

    1 łyżeczka

Do smaku:

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • ksylitol

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski. Razem z posiekaną cebulą i suszonymi pomidorami smażymy na oleju, często mieszając. Studzimy, mielimy na średnich oczkach z bułką.

Następnie wbijamy jajko, dokładnie wyrabiamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Pulpety smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju.

W rondelku szklimy cebulę i zalewamy odrobiną wrzątku. Dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Wlewamy passatę, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i ksylitolem. Dodajemy pulpety, podgrzewamy.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat