Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beziki z nutą cynamonu łyżką kładzione ;)

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białka jaj 6
cukier puder 1 szklanka
sól szczypta
cynamon 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Beziki z nutą cynamonu łyżką kładzione ;)

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Mają nie wypaść z miski po odwróceniu. Co ważne, miska, ani miotełki do ubijania nie mogą być mokre! Powoli dodajemy cynamon i cukier puder. Gdy dodamy wszystko na raz, białka opadną i zrobią się rzadkie. Partie masy kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kładziemy białka za pomocą dwóch łyżek-jedną nabieramy, drugą ściągamy z pierwszej. Pieczemy ok godziny w 100-110 st. C. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Gdy beziki zaczną się za bardzo brązowić, należy uchylić drzwiczki i dopiekać dalej.

Porcja wystarcza na ok 2 duże blaszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 25.01.2014 23:27
bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak