Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowy piernik z bakaliami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 2 szkl
mąka gryczana 1 szkl
mąka ryżowa 1 szkl
cukier 1 szkl
masło 1 kostka
jajko 3 szt
miód 2 łyżki
powidła śliwkowe 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
rodzynki 1 szkl
żurawina suszona 0,5 szkl
rum 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowy piernik z bakaliami

Kroki postępowania

1
Rodzynki i żurawinę zalewamy rumem i odstawiamy, przed samym dodaniem do ciasta obsypujemy odrobiną kakao.
Krok 1 - Bezglutenowy piernik z bakaliami foto
2
Do miski przesiewamy mąki, sodę, kakao, dodajemy cukier. Masło rozpuszczamy i studzimy dokładnie. Wlewamy do sypkich składników, dodajemy miód, powidła i miksujemy na gładkie ciasto. Delikatnie mieszamy z bakaliami.
Krok 2 - Bezglutenowy piernik z bakaliami foto
3
Ciasto przelewamy na blaszkę i pieczemy ok godzinę w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem, czy jest wypieczone.
Krok 3 - Bezglutenowy piernik z bakaliami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.02.2017 00:11
Dobry piernik.
Diana Rusiłowicz 31.01.2017 00:45
Apetyczny :)
KORAL 30.01.2017 18:23
Fajne i smaczne :)
IKrakowianka 30.01.2017 17:29
fajny wypiek
IZABELA29 30.01.2017 17:11
Smacznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak