Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowy chleb czystoziarnisty

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

orzechy nerkowca 150 g
słonecznik łuskany 115 g
pestki dyni 115 g
migdały 30 g
siemię lniane 25 g
rodzynki 25 g
śliwki suszone 40 g
jajko 4 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki

Porada

Składniki możecie dobrowolnie modyfikować. Wybrać inne orzechy, inne owoce suszone – lub zupełnie z nich zrezygnować. Jedynym warunkiem jest to, że całość musi ważyć 500g. Za każdym razem możecie dobrowolnie zmieniać jego smak.

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowy chleb czystoziarnisty

Jajka ubijcie na puszystą masę, tak aby pojawiły się w niej malutkie pęcherzyki powietrza. Orzechy i inne większe bakalie posiekajcie i zmieszajcie wszystkie razem. Następnie połączcie suche składniki z masą jajeczną i przelejcie do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piekłam 60 minut w 160 stopniach (termoobieg). Pamiętajcie, żeby kroić go dopiero po wystygnięciu. Wcześniej może się łamać i rozwarstwiać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak