Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezglutenowe ciasto z kajmakiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:

masło 100 gramów
cukier 1/2 szklanki
mleko 4 łyżki
jajko 2 sztuki
mąka ryżowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2-3 łyżki

Kajmak:

masa krówkowa 1 puszka
mleko 0,5-1 szklanki

Porada

- sprawdzaj skład produktu, aby nie zawierał glutenu (w przypadku alergików i celiaków) - mleko możesz zastąpić mlekiem roślinnym

Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe ciasto z kajmakiem

Masło w temperaturze domowej zmiksować z cukrem. Następnie dodać mleko oraz jajka i miksować, aż do powstania jajecznej masy.

Dodać mąkę oraz kakao i delikatnie miksować całość. Jeśli masa jest zbyt gęsta wystarczy dodać odrobinę mleka. Dodać proszek do pieczenia i miksować aż do uzyskania jednolitej, dobrze napowietrzonej masy.

Blachę 15x30 cm wyłożyć papierem i wylać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na około 30-45 minut.

Masa kajmakowa:

Zawartość puszki kajmaku przelać do garnka. Dodać mleko i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Zostawić do przestudzenia. 

Upieczone ciasto posmarować przygotowaną masą kajmakową. Niech ciasto trochę "odetchnie" zanim zostanie włożone do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joannaa24 04.01.2016 20:56
Z kajmakiem na pewno super smakuje
Mama niejadka 04.01.2016 20:05
Pyszne ciasto
Bernadeta1 04.01.2016 17:41
Na pewno pychotka taki ciasto
Madzai 04.01.2016 17:37
Smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak