Przepis i sposób przygotowania na: Bezglutenowe ciasto z kajmakiem
Masło w temperaturze domowej zmiksować z cukrem. Następnie dodać mleko oraz jajka i miksować, aż do powstania jajecznej masy.
Dodać mąkę oraz kakao i delikatnie miksować całość. Jeśli masa jest zbyt gęsta wystarczy dodać odrobinę mleka. Dodać proszek do pieczenia i miksować aż do uzyskania jednolitej, dobrze napowietrzonej masy.
Blachę 15x30 cm wyłożyć papierem i wylać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni na około 30-45 minut.
Masa kajmakowa:
Zawartość puszki kajmaku przelać do garnka. Dodać mleko i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Zostawić do przestudzenia.
Upieczone ciasto posmarować przygotowaną masą kajmakową. Niech ciasto trochę "odetchnie" zanim zostanie włożone do lodówki.