Beza Pavlova

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Aromatyczna beza pavlova z musem z mango i świeżymi owocami z mascarpone.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Beza:

  • białko

    12 szt.
  • cukier

    600 gramów

Masa:

  • śmietana 30%

    400 ml
  • serka mascarpone

    400 gramów

Dodatki:

  • mango

    1 sztuka
  • owoce sezonowe

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier cały czas ubijając (nie krócej niż 15 minut), na sztywną pianę. Gdy piana będzie gotowa wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia. Ułożyć 2 płaty bezowe (jeden bardziej płaski - na dół, drugi pofalowany - na górę). Piec dwa blaty jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 1h (w połowie pieczenia zamienić górny płat bezowy z dolnym aby równomiernie się wypiekły), po godzinie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i piec przez dodatkowe 30 minut.

W trakcie pieczenia bezy, obrać ze skóry mango, pozbawić je pestki i zblendować na jedwabisty mus. Umyć pozostałe owoce.

W celu przygotowania masy - ubić 30% śmietanę, dodać łyżkę cukru pudru, a kolejno partiami dodawać serek mascarpone cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę włożyć do lodówki.

Po wyjęciu z piekarnika, bezę ostudzić. Gdy beza będzie zimna, na dolny (bardziej płaski) blat wyłożyć masę, polać bezę musem mango oraz posypać owocami (zostawić trochę do dekoracji), przykryć drugim blatem bezowym. Udekorować musem i owocami.

Lady_chocolatte
Żeby beza nie przykleiła się zbyt mocno do papieru do pieczenia, zaraz po wyjęciu z piekarnika odklej ją delikatnie szpatułką do ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 05.01.2019 19:16
Pysznie.
FoodPorn 02.01.2019 12:07
o Lady cudowności! :) Kiedy następny przepis?
bietka 21.12.2018 19:15
Wygląda bardzo smakowicie :)
Bożena Matuszczyk 21.12.2018 13:00
Bardzo pięknie prezentująca się beza. Kusi smakiem i wyglądem i na pewno tak smakuje .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat