Przepis i sposób przygotowania na: Beza Pavlova
Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier cały czas ubijając (nie krócej niż 15 minut), na sztywną pianę. Gdy piana będzie gotowa wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia. Ułożyć 2 płaty bezowe (jeden bardziej płaski - na dół, drugi pofalowany - na górę). Piec dwa blaty jednocześnie w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 1h (w połowie pieczenia zamienić górny płat bezowy z dolnym aby równomiernie się wypiekły), po godzinie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i piec przez dodatkowe 30 minut.
W trakcie pieczenia bezy, obrać ze skóry mango, pozbawić je pestki i zblendować na jedwabisty mus. Umyć pozostałe owoce.
W celu przygotowania masy - ubić 30% śmietanę, dodać łyżkę cukru pudru, a kolejno partiami dodawać serek mascarpone cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę włożyć do lodówki.
Po wyjęciu z piekarnika, bezę ostudzić. Gdy beza będzie zimna, na dolny (bardziej płaski) blat wyłożyć masę, polać bezę musem mango oraz posypać owocami (zostawić trochę do dekoracji), przykryć drugim blatem bezowym. Udekorować musem i owocami.