Przepis i sposób przygotowania na: Beza czekoladowa z malinami
2. Bezę wycisnąć szprycą na dwa-trzy krążki o takiej samej średnicy. Piec 90 minut w 130 stopniach. Po godzinie zostawić bezę w uchylonym piekarniku. Później odstawić na kratkę.
3. Dwie łyżeczki żelatyny zalać niewielka ilością wody (zimną). Odstawić by napęczniała.
Przed dodaniem do śmietany, wlać do niej wrzątek - taka ilość by ją zakryła i wymieszać, aż się rozpuści.
4. Kremówkę ubić dodając śmietan-fix. Ciągle miksując dodać żelatynę. Miksować około 1 minutę.
5. Na płat bezy ułożyć masę śmietanową i ew. maliny(należy je przycisnąć palcem i nałożyć delikatną warstwę masy).
Udekorować malinami, startą czekoladą i migdałami.
Ciasto należy dobrze schłodzić. Samą bezę można zrobić dzień wcześniej, ważne by leżała na kratce, a nie na blasze bo zawilgotnieje.
Kroić nożem zanurzonym uprzednio we wrzątku.