Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza czekoladowa z malinami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 szt
cukier 280 g
kakao 3 łyżka
śmietana kremówka 50 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczka
śmietan fix 1 szt
maliny świeże
czekolada gorzka
migdały

Przepis i sposób przygotowania na: Beza czekoladowa z malinami

1. Białka ubić na sztywno dodając cukier po łyżce. Dołożyć kakao i ubić na najniższych obrotach.
2. Bezę wycisnąć szprycą na dwa-trzy krążki o takiej samej średnicy. Piec 90 minut w 130 stopniach. Po godzinie zostawić bezę w uchylonym piekarniku. Później odstawić na kratkę.
3. Dwie łyżeczki żelatyny zalać niewielka ilością wody (zimną). Odstawić by napęczniała.
Przed dodaniem do śmietany, wlać do niej wrzątek - taka ilość by ją zakryła i wymieszać, aż się rozpuści.
4. Kremówkę ubić dodając śmietan-fix. Ciągle miksując dodać żelatynę. Miksować około 1 minutę.
5. Na płat bezy ułożyć masę śmietanową i ew. maliny(należy je przycisnąć palcem i nałożyć delikatną warstwę masy).
Udekorować malinami, startą czekoladą i migdałami.

Ciasto należy dobrze schłodzić. Samą bezę można zrobić dzień wcześniej, ważne by leżała na kratce, a nie na blasze bo zawilgotnieje.
Kroić nożem zanurzonym uprzednio we wrzątku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

10.02.2014 16:46
Super beza! Blaty bezowe dużo smaczniejsze niż kupne! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak