Beef strogonoff

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    1,00 kg
  • cebula biała

    0,20 kg
  • pieczarki

    0,30 kg
  • masło klarowane

    0,05 kg
  • wywar drobiowo-wołowy

    1,00 l
  • śmietana 18-procentowa

    0,20 l
  • koncentrat pomidorowy

    0,20 kg
  • musztarda

    0,04 kg
  • mąka pszenna

    0,05 kg
  • olej do smażenia

    0,10 l
  • wódka

    0,10 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule kroimy w piórka,pieczarki w 8 czosnek drobno zsiekać. Polędwice kroimy na grube paski, oprószamy ja w mące. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni i smażymy czosnek cebule do momentu odparowania płynów do lekkiego zarumienienia. cebule i czosnek przesmażony przesuwamy na jeden bok patelni i dokładamy pokrojone mięso obtoczone w mące na dobrze rozgrzaną patelnie jak wszystkie płyny odparują dolewamy wódkę i podpalamy podczas procesu flambirowania alkohol z wódki odparuje a jego spalanie podniesie walory smakowe dania. Potem mieszamy juz cebule czosnek i mieso dodajemy koncentrat i musztardę i zalewamy wszystko wywarem gotujemy przez chwile do odparowania płynów dodajemy śmietanę i surowe masło gotujemy doprawiamy do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat