Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bazyliowe pesto z orzechami ziemnymi

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bazylia 40 g
orzeszki ziemne 30 dag
oliwa 40 g
czosnek 2 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bazyliowe pesto z orzechami ziemnymi

Liście bazylii umyć i umieścić w blenderze. Do bazylii dolać taką samą wagowo ilość oliwy z oliwek i całość wstępnie zmiksować. Do zmiksowanej bazylii z oliw dodać sól, czosnek i orzeszki ziemne, najlepiej żeby orzeszki były nie solone, w przypadku solonych należy dodać mniej soli. Całość ponownie zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli chcemy żeby pesto było bardziej płynne można dodać więcej oliwy. Tak wykonane pesto to świetny dodatek do wielu potraw. Używam je do pizzy, ziemniaków, makaronów, a także do pieczywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 14.07.2013 10:31
Świetne pesto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak