Bazyliowe kopytka z sosem z kurek

Bazyliowe kopytka z sosem z kurek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na kopytka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka tortowa

    210-220 g
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • ząbki czosnku

    3 szt
  • pesto

    3-4 łyżki (pesto z bazylii)

Składniki na sos z kurek

  • kurki

    500 g
  • cebula biała

    2 szt
  • masło

    4 łyżki
  • ząbki czosnku

    3-4 szt
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • śmietana kremowa 30%

    100 ml
  • Bulion grzybowy

    250 ml
  • bazylia świeża

    2 łyżki (posiekanych listków)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Przygotowanie sosu z kurek:
Grzyby czyścimy i płuczemy. Cebulę drobno siekamy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do grzybów. Wszystko zalewamy bulionem i dusimy aż część płynu odparuje. Następnie dodajemy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sos z kurek dusimy kilka minut, aby grzyby zmiękły. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii.

Przygotowanie kopytek:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy pesto z bazylii, przesianą mąkę i sól. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.

Kopytka przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.

W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).

Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzu.

Bazyliowe kopytka podajemy z sosem z kurek.
Kuchnia Marty
Do kopytek można dodać gotowe pesto lub przygotować je samemu. Wystarczy do misy robota wrzucić 1 szklankę listków bazylii, 1-2 ząbki czosnku i 1-2 łyżki oliwy. Miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ttrytka

05.10.2015 23:37
kopytka twoja są pyszne

dollce

21.08.2015 23:34
Super propozycja :)

Malinka

20.08.2015 20:40
Świetny pomysł na kopytka! Dla mnie rewelacja!!!

gosia56

20.08.2015 18:05
na pewno pyszne ;)

jagoda5913

20.08.2015 16:24
pyszne kopytka

ania2610

20.08.2015 14:35
pyszne danie, ile bym dała teraz za sos z kurek - u mnie nie ma grzybów :)

kloruś

20.08.2015 12:43
chętnie bym skosztowała!

Justi2401

20.08.2015 12:10
Świetny pomysł na "odświeżenie" tradycyjnych kopytek :) Wyglądają bardzo smacznie :)

Mniam

20.08.2015 12:01
Z chęcią bym zjadła takie kopytka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat