Przepis i sposób przygotowania na: Bazyliowe ciasto
Kroki postępowania
Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka, sól, bazylię, mąkę, pozostałe letnie mleko.
Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze 5 min, do momentu jak ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte należy rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wykładamy równomiernie masę bazylikowo-orzeszkową i rolujemy ciasto. Roladę dzielimy na 12 części. Układamy je na blaszce zwojem ku górze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 40 min w 180˚C.
Gotową masę wykładamy na rozwałkowane ciasto drożdżowe.
Doskonały pomysł na zagospodarowanie bazylii jeśli w naszym zielniku jest jej akurat urodzaj!
Bułeczki najlepiej smakują z masłem.