Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bazyliowe ciasto

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 0,5 kg
jajko 2 jajka
cukier 1 łyżka
sól 0,5 łyżeczki
mleko 1 szklanka
margaryna 10 dag (rozpuszczona)
drożdże 5 dag
bazylia świeża 4 garście
czosnek 2 ząbki
sól, pieprz do smaku
żółty ser starty 4-5 łyżek
oliwa 5 łyżek
DODATKOWO:
jajko 1 do posmarowania
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
orzeszki ziemne 170 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Bazyliowe ciasto

Kroki postępowania

1
Podgrzewamy 0,5 szklanki mleka, dodajemy drożdże, 3 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Mieszamy całość. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka, sól, bazylię, mąkę, pozostałe letnie mleko.
Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze 5 min, do momentu jak ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte należy rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wykładamy równomiernie masę bazylikowo-orzeszkową i rolujemy ciasto. Roladę dzielimy na 12 części. Układamy je na blaszce zwojem ku górze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 40 min w 180˚C.
Krok 1 - Bazyliowe ciasto foto
2
Orzeszki miksujemy w malakserze lub za pomocą Bendera. Do zmiksowanych dokładamy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy na jednolita masę.
Gotową masę wykładamy na rozwałkowane ciasto drożdżowe.
Krok 2 - Bazyliowe ciasto foto
3
To aromatyczny, pyszny drożdżowiec w wersji na ostro.
Doskonały pomysł na zagospodarowanie bazylii jeśli w naszym zielniku jest jej akurat urodzaj!
Bułeczki najlepiej smakują z masłem.
Krok 3 - Bazyliowe ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.12.2013 15:00
Tylko tak robić.
ssylwiaa 21.12.2013 20:06
jestem pewna, że są smaczne ;)
kasienka23 21.12.2013 18:39
robię bazyliowe bułeczki, są smaczne!
wyattearp 21.12.2013 16:12
smakowicie wyglądają
halina17 21.12.2013 14:43
Dobre bułeczki.
agnieszka214 21.12.2013 14:38
bardzo ciekawa propozycja
Olga_SK 21.12.2013 14:28
Genialny pomysł! A jak pięknie to wygląda... cudo!
pierniczkowo 21.12.2013 09:44
bardzo apetyczne, super pomysł :)
Ola1984 21.12.2013 09:33
Uwielbiam te ślimaki drożdżowe. Zrobienie ich z pesto to świetny pomysł.
aniagdz 21.12.2013 09:33
fajny przepis! kradnę;)
Kasia35 21.12.2013 09:27
świetny pomysł
Aga-25 21.12.2013 08:32
piękne jest
Agnieszka-87-25 21.12.2013 08:23
mniam super pyszności
Pani Domu 21.12.2013 00:21
bardzo apetyczne
Ania84 20.12.2013 23:45
cudnie wygląda, warto wypróbować!
treonina 20.12.2013 23:44
bardzo ciekawa propozycja!
elka72 20.12.2013 22:48
Ależ smakowicie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak