Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bażant duszony w winie

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 duża
wino białe 1 szkl
sól
pieprz
tymianek
śmietana 1 łyżka
masło
olej
Liść laurowy suszony Prymat kilka szt
ziele angielskie kilka ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Bażant duszony w winie

Kroki postępowania

1
Porcje bażanta myjemy. Solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek, liście laurowe i ziela angielskie. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Krok 1 - Bażant duszony w winie foto
2
Na oleju z masłem podsmażamy mięso, gdy się zrumieni z każdej strony dodajemy pokrojoną cebulkę. Podsmażamy aż się zeszkli i zalewamy winem. Przykrywamy i dusimy do miękkości.
Krok 2 - Bażant duszony w winie foto
3
Mięso przekładamy, a do sosu dodajemy śmietanę. Mięso polewamy sosem.
Krok 3 - Bażant duszony w winie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.02.2013 12:38
jak ja dawno nie jadłam bażanta a tak uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak