Bawarskie klopsiki drobiowe z chrzanem

Bawarskie klopsiki drobiowe z chrzanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z indyka

    500 g
  • chrzan

    2 spore łyżeczki
  • ketchup pikantny

    2 łyżki
  • cebula biała

    1 szt.
  • bułka tarta

    4 łyżki
  • jajko

PRZYPRAWY

  • majeranek Prymat

  • papryka słodka mielona

  • papryka ostra mielona

  • czosnek granulowany

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • sól do smaku

DODATKI

  • olej rzepakowy do smażenia

  • bułka tarta

    (do panierki)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bawarskie klopsiki drobiowe z chrzanem foto
Propozycja na smakowite, aromatyczne i wyraziste klopsiki przygotowywane w stylu bawarskim. Klopsiki są lekkie, a zarazem pożywane i bardzo sycące. Ich smak jest wyjątkowy, ponieważ łączą w sobie nutę słodkości ketchupu oraz nutę pikanterii - chrzanowej i paprykowej.

PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczoną pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej chrzan, ketchup, jajko, sos sojowy, bułkę tartą (u mnie w wersji bezglutenowej) oraz przyprawy: majeranek, czosnek granulowany, słodką i ostrą paprykę, pieprz czarny i sól do smaku.
Krok 2 - Bawarskie klopsiki drobiowe z chrzanem foto
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy ją na oleju rzepakowym, studzimy i dodajemy do mięsa. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, nabieramy porcje masy, którą rolujemy i delikatnie spłaszczamy, formując klopsiki.
Krok 3 - Bawarskie klopsiki drobiowe z chrzanem foto
Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i gotowe! :)

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Futka

06.10.2015 10:18
Serdecznie dziękuję i polecam ;)

Poison1988

06.10.2015 08:19
wyglądają cudnie :)

Hrabina w kuchni

05.10.2015 21:34
Dodatki pierwsza klasa, myślę że będą mi bardzo smakowały... więc do ulubionych.:)

Renataj

05.10.2015 20:40
Dodatek chrzanu podziałał na moje kubki smakowe i dostałam ślinotoku. Myślę, że ten dodatek nadaje pikanterii tym klopsikom.

IKrakowianka

05.10.2015 19:01
fajny pomysł na klopsiki

Bernadeta1

05.10.2015 18:29
z chrzanem nie robiłam, koniecznie muszę wypróbować

Jumper123

05.10.2015 17:22
na pewno smaczne te klopsiki

Justi2401

05.10.2015 17:00
Ale smaczne te klopsiki :) Chętnie wypróbuję :)

Adamorek

05.10.2015 14:56
niezłe kotlety

Saga123

05.10.2015 14:08
muszą być pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat