Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
zmielony twaróg
śmietankowy 200-250g -
biszkopty okrągłe
domowe ok.100g -
cukier puder
do smaku -
pasta z wanilii
do smaku -
rodzynki
2 łyżki -
czekolada deserowa
do polania -
perełki cukrowe
i inne ozdoby
Przepis i sposób przygotowania Batoniki twarogowe w czekoladzie
Tłusty twaróg śmietankowy (ogrzany do temp. pokojowej) przecisnąć przez praskę i dosłodzić do smaku oraz dodać niewielką ilość pasty waniliowej albo naturalne ziarenka wyskrobane z laski wanilii.
Do masy serowej dodać bardzo dokładnie odcedzone rodzynki (można je nawet osuszyć na papierowych ręcznikach) i mieszając stopniowo dodawać mączkę biszkoptową, aż całość uzyska zwartą konsystencję, jak ciasto na kluski śląskie.
Uformować z masy serowej wałeczki, pokroić na kawałki po kilka cm długości, osłonić folią i wstawić do lodówki.
Kiedy będą już zimne rozpuścić czekoladę i polać batoniki.
Udekorować, póki czekolada jeszcze jest płynna. Ponownie schłodzić.
Proste i dość szybkie w przygotowaniu, smaczne i zdrowe. Można podawać małym dzieciom, nie wymagają pieczenia i nie zawierają chemicznych konserwantów.![]()
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się