Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Batoniki energetyczne

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 150 g
otręby 30 g (granulowane / żurawinowe)
słonecznik łuskany 50 g
rodzynki 100 g
orzechy włoskie 60 g
mleko okolo 0,5 szklanki
miód 5 łyżek
olej rzepakowy 3 łyżki
cukier puder 3 łyżeczki (z cukru trzcinowego)
kardamon 1 szczypta
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki energetyczne

Kroki postępowania

1
Propozycja na smakowite, zdrowe i bardzo pożywne batoniki pełne płatków owsianych, ziaren słonecznika, rodzynek, otrąb i orzechów. Batoniki są świetną przekąską energetyczną przed lub po wyczerpującym treningu. Doskonale sprawdzą się także jako drugie śniadanie lub dodatek do mleka czy jogurtu. Batoniki kuszą swym smakiem oraz niesamowitym aromatem kardamonu i cynamonu.

PRZYGOTOWANIE:

Orzechy włoskie i rodzynki siekamy na mniejsze kawałki, a następnie przekładamy do miski wraz z pozostałymi suchymi składnikami: płatkami owsianymi, ziarnami słonecznika i granulowanymi otrębami żurawinowymi. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Batoniki energetyczne foto
2
Mleko, miód i olej zagotowujemy, tak aby składniki odpowiednio się połączyły, a następnie dodajemy do nich cukier puder, kardamon oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Mokrą masę łączymy z suchymi składnikami, a powstałą mieszankę rozprowadzamy na małej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - Batoniki energetyczne foto
3
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 20 minut.
Krok 3 - Batoniki energetyczne foto
4
Gotową "pieczeń energetyczną" studzimy i schładzamy w lodówce, aby odpowiednio stężała, a następnie porcjujemy całość na batoniki.

Możemy wycinać dowolne kształty - typowe prostokątne batony albo mniejsze kwadratowe porcje złożone z dwóch części.

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Batoniki energetyczne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 06.11.2015 15:47
kolorowo i smacznie
Ewa Wojtaszko 04.11.2015 16:55
idealne do pracy! :)
w mojej kuchni 04.11.2015 14:47
pyszne słodkości na deserek..
Renata9 04.11.2015 12:53
Bardzo lubię takie batoniki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak