Bataty frytkowe z piekarnika

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Bataty są słodką odmianą ziemniaków, doskonale smakują jako frytki, z dodatkiem przypraw, soku z cytryny........SMACZNEGO!!!

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • batat

    3 sztuki
  • olej rzepakowy

    0.5 szklanki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    2 łyżeczki
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    0.7 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sok z cytryny

    0.5 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bataty obrać ze skórki, dobrze opłukać, pokroić jak frytki ok. 1 cm szerokości.

Do formy 20x15 cm w której się będą piekły wlać olej rzepakowy, wsypać pokrojone bataty, wsypać zioła prowansalskie, sól czosnkową, wlać sok z połowy cytryny, paprykę ostrą mieloną.

Wszystko delikatnie przemieszać w formie, piekarnik nagrzany na 200°C, grzanie góra/dół, wstawić formę i piec 35 minut, następnie na termoobiegu piec jeszcze z 5 minut, odparuje woda i bataty są chrupiące, można podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat