Bataty faszerowane kurczakiem fajitas

Bataty faszerowane kurczakiem fajitas

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • bataty

    3
  • filet z kurczaka

    250 g
  • ser cheddar

    120 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula czerwona

    1
  • papryka czerwona

    1
  • papryka zielona

    1
  • papryka żółta

    1
  • papryczka chili

    1
  • fasola czerwona z puszki

    1/2
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • kumin

    1/2 łyżeczki
  • przyrawa faitas

    3-4 łyżki
  • oliwa

    4 łyżki
  • limonka

    1/2
  • sól

Dodatkowo

  • kolendra posiekana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Bataty dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie solimy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy bataty są dość miękkie i wyjmujemy z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek batatów, pozostawiając około 1 cm brzegu. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka pokrojonego w niewielkie paseczki i podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili razem z pestkami. Mieszamy, doprawiamy do smaku kuminem, słodką papryką i przyprawą do fajity. Na końcu dodajemy fasolę i sok z limonki. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy każdą połówkę batata. Wierzch posypujemy startym cheddarem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i zapiekamy przez 15 minut. Przed podaniem danie posypujemy świeżą kolendrą.

Notes

Do dania świetnie pasuje guacamole

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anka1988 02.08.2017 14:12
pyszny, sycący obiad! pięknie podany!
Ola1984 02.08.2017 09:46
Pysznie wyglądaj :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat