Bataty faszerowane kurczakiem fajitas

Bataty faszerowane kurczakiem fajitas

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • bataty

    3
  • filet z kurczaka

    250 g
  • ser cheddar

    120 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula czerwona

    1
  • papryka czerwona

    1
  • papryka zielona

    1
  • papryka żółta

    1
  • papryczka chili

    1
  • fasola czerwona z puszki

    1/2
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • kumin

    1/2 łyżeczki
  • przyrawa faitas

    3-4 łyżki
  • oliwa

    4 łyżki
  • limonka

    1/2
  • sól

Dodatkowo

  • kolendra posiekana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Bataty dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie solimy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy widelcem, czy bataty są dość miękkie i wyjmujemy z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki wydrążamy środek batatów, pozostawiając około 1 cm brzegu. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka pokrojonego w niewielkie paseczki i podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili razem z pestkami. Mieszamy, doprawiamy do smaku kuminem, słodką papryką i przyprawą do fajity. Na końcu dodajemy fasolę i sok z limonki. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy każdą połówkę batata. Wierzch posypujemy startym cheddarem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i zapiekamy przez 15 minut. Przed podaniem danie posypujemy świeżą kolendrą.

Notes

Do dania świetnie pasuje guacamole

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anka1988

02.08.2017 14:12
pyszny, sycący obiad! pięknie podany!

Ola1984

02.08.2017 09:46
Pysznie wyglądaj :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat