Przepis i sposób przygotowania na: Super bowl z kurczakiem, papryką, awokado i orzechami, DS XVII odc. 31
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak ugotować kaszę pęczak
- jak zamarynować kurczaka w 15 minut
- jak zrobić bowla z kurczakiem i warzywami
1. Kaszę pęczak zalewamy zimną wodą w proporcji 1:2 i dodajemy kardamon. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut, aż kasza zmięknie.
2. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie plastry. Mięso przekładamy do miski i posypujemy kminem rzymskim. Dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie wlewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego i całość mieszamy. Miskę z kurczakiem w marynacie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i odkładamy na 15 minut do lodówki.
3. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy w drobną kostkę, pomidory koktajlowe w ćwiartki.
4. Na patelni podgrzewamy pozostałą łyżkę oleju rzepakowego. Dodajemy kurczaka i smażymy do uzyskania złotego koloru. Gdy kurczak będzie złocisty, przekładamy go na talerz.
5. Awokado kroimy w kostkę.
6. Na patelni, na której smażyło się mięso, podsmażamy papryki przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
8. Ugotowany pęczak przekładamy do głębokiej miski. Na kaszy układamy: pomidorki koktajlowe, awokado, kurczaka i kolorowe papryki.
9. Przygotowujemy sos. W osobnej misce mieszamy jogurt i musztardę francuską. Siekamy zioła i ¾ przekładamy do sosu, pozostawiając trochę do dekoracji. Na koniec dodajemy do sosu papryczkę chilli i mieszamy całość.
10. Sos przekładamy do miski z daniem. Dodajemy kiełki słonecznika, orzechy pekan i oprószamy całość sezamem.