Super bowl z kurczakiem, papryką, awokado i orzechami, DS XVII odc. 31

odc. 31 Doradca Smaku

Super bowl z kurczakiem, papryką, awokado i orzechami, DS XVII odc. 31

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Co powiecie na dużą porcję warzyw z soczystym kurczakiem i kaszą pęczak? Jest to doskonała propozycja na obiad lub lunch. Nie wiesz co zrobić na kolację? Zrób super bowl, który jest idealnym połączeniem smaków warzyw, kurczaka oraz awokado. Dodatkowo sos z jogurtu greckiego oraz musztardy francuskiej doskonale uzupełnia smakowo to danie, a kiełki i orzechy dodają mu trójwymiarowego wyglądu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza pęczak

    1 szklanka
  • woda

    2 szklanki
  • Kardamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • piersi z kurczaka

    2 sztuki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • papryka żółta

    1/2 sztuki
  • pomidorki koktajlowe

    10 sztuk
  • awokado

    1 sztuka
  • kiełki słonecznika

    1 garść
  • orzechy pekan

    1 garść
  • sezam jasny

    1 łyżka

Do smaku:

  • Sól w młynku Prymat

  • Pieprz w młynku Prymat

Składniki sosu:

  • jogurt grecki

    2 łyżki
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżeczka
  • mięta

    kilka liści
  • kolendra

    kilka liści
  • natka pietruszki

    kilka liści
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Super bowl z kurczakiem, papryką, awokado i orzechami, DS XVII odc. 31

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak ugotować kaszę pęczak
  • jak zamarynować kurczaka w 15 minut
  • jak zrobić bowla z kurczakiem i warzywami

1. Kaszę pęczak zalewamy zimną wodą w proporcji 1:2 i dodajemy kardamon. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut, aż kasza zmięknie.

2. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie plastry. Mięso przekładamy do miski i posypujemy kminem rzymskim. Dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie wlewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego i całość mieszamy. Miskę z kurczakiem w marynacie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i odkładamy na 15 minut do lodówki.

3. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy w drobną kostkę, pomidory koktajlowe w ćwiartki.

4. Na patelni podgrzewamy pozostałą łyżkę oleju rzepakowego. Dodajemy kurczaka i smażymy do uzyskania złotego koloru. Gdy kurczak będzie złocisty, przekładamy go na talerz.

5. Awokado kroimy w kostkę. 

6. Na patelni, na której smażyło się mięso, podsmażamy papryki przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając.

8. Ugotowany pęczak przekładamy do głębokiej miski. Na kaszy układamy: pomidorki koktajlowe, awokado, kurczaka i kolorowe papryki.

9. Przygotowujemy sos. W osobnej misce mieszamy jogurt i musztardę francuską. Siekamy zioła i ¾ przekładamy do sosu, pozostawiając trochę do dekoracji. Na koniec dodajemy do sosu papryczkę chilli i mieszamy całość.

10. Sos przekładamy do miski z daniem. Dodajemy kiełki słonecznika, orzechy pekan i oprószamy całość sezamem.

 

Sposób podania:

Super bowl dekorujemy pozostałymi posiekanymi ziołami. Do naszego dania możemy dodać także inne warzywa, np. bakłażana czy fasolkę szparagową. Danie powinno być kolorowe, apetyczne, pełne różnych struktur i smaku.

Doradca Smaku
Jak łatwo obrać awokado i jak je przechowywać, aby na dłużej zachowało kolor? Awokado przekrawamy wzdłuż i obieramy ze skórki. Jeśli wykorzystujemy tylko połowę, pozostałą część (z pestką i skórką) odkładamy do lodówki. Dzięki temu awokado nie ściemnieje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

abc 4 tygodnie temu
super przepis! nie mogę się doczekać kiedy znów go wykonam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat