Bataty do mięs

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bataty

    sztuk 2
  • sól

    szczypta 1
  • masło

    łyzka 2
  • rozmaryn świeży

    gałązka 2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bataty do mięs foto
Słodkie ziemniaki można podawać na różne sposoby. Mnie smakują jako puree , pieczone lub jako frytki. Pomyślałam sobie , ze przecież można je chyba gotować również tak jak normalne ziemniaki na parze. Żeby nie były mdłe obłożyłam je rozmarynem ( tym bardziej , że miały być podane do pieczonego mięsa.
Krok 2 - Bataty do mięs foto
Bataty obrać .
Krok 3 - Bataty do mięs foto
Albo zostawić w całości jeśli są mniejsze , albo przekroić na połówki czy ćwiartki.
Krok 4 - Bataty do mięs foto
Posolić , skropić sokiem z cytryny i posmarować masłem . Ułożyć w garnku do gotowania na parze - pomiędzy bataty włożyć gałązki rozmarynu .
Krok 5 - Bataty do mięs foto
Gotować 20-25 minut od chwili kiedy woda zacznie wrzeć w dolnym garnku.
Krok 6 - Bataty do mięs foto
* smaruję masłem pomimo tego , że w trakcie gotowania rozpuści się ono i spłynie ale mam wrażenie , że batat część tego masła wchłania i jest smaczniejszy .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Megi 06.05.2016 17:43
wygląda smacznie
Katarzyna/kate1980 17.01.2013 21:43
chciałabym kiedyś takie spróbować
Vanilla 06.01.2013 21:02
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat