Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bataty do mięs

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bataty sztuk 2
sól szczypta 1
masło łyzka 2
rozmaryn świeży gałązka 2

Przepis i sposób przygotowania na: Bataty do mięs

Kroki postępowania

1
Słodkie ziemniaki można podawać na różne sposoby. Mnie smakują jako puree , pieczone lub jako frytki. Pomyślałam sobie , ze przecież można je chyba gotować również tak jak normalne ziemniaki na parze. Żeby nie były mdłe obłożyłam je rozmarynem ( tym bardziej , że miały być podane do pieczonego mięsa.
Krok 1 - Bataty do mięs foto
2
Bataty obrać .
Krok 2 - Bataty do mięs foto
3
Albo zostawić w całości jeśli są mniejsze , albo przekroić na połówki czy ćwiartki.
Krok 3 - Bataty do mięs foto
4
Posolić , skropić sokiem z cytryny i posmarować masłem . Ułożyć w garnku do gotowania na parze - pomiędzy bataty włożyć gałązki rozmarynu .
Krok 4 - Bataty do mięs foto
5
Gotować 20-25 minut od chwili kiedy woda zacznie wrzeć w dolnym garnku.
Krok 5 - Bataty do mięs foto
6
* smaruję masłem pomimo tego , że w trakcie gotowania rozpuści się ono i spłynie ale mam wrażenie , że batat część tego masła wchłania i jest smaczniejszy .
Krok 6 - Bataty do mięs foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 06.05.2016 17:43
wygląda smacznie
Katarzyna/kate1980 17.01.2013 21:43
chciałabym kiedyś takie spróbować
Vanilla
Vanilla 06.01.2013 21:02
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak