Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszczyk z pierogami z farszem mięsnym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

łopatka bez kości 1/2 kg
cebula 1 szt
jajko 1 szt
sól
pieprz
oliwa

Ciasto

mąka 3 szkl
jajko 1 szt
woda

Barszczyk

buraki ćwikłowe 2 szt
włoszczyzna
przyprawa uniwersalna 1 łyżka
sok z cytryny
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Barszczyk z pierogami z farszem mięsnym

Kroki postępowania

1
Mięso gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mięlę przez maszynkę do mielenia. Do mięsa dodaję jajko, sól oraz pieprz. Dokładnie wyrabiam masę.
Krok 1 - Barszczyk z pierogami z farszem mięsnym foto
2
Z mąki, jajka oraz wody zagniatam ciasto.
Krok 2 - Barszczyk z pierogami z farszem mięsnym foto
3
Przygotowane ciasto rozwałkowuję. Ciasto kroję na niewielkie kwadraty. Na ciasto nakładam porcję farszu.
Krok 3 - Barszczyk z pierogami z farszem mięsnym foto
4
Zlepiam pierogi.
Krok 4 - Barszczyk z pierogami z farszem mięsnym foto
5
Buraki kroję w plastry. Razem z włoszczyzną przekładam do garnka. Wlewam 2,5 litra wody. Wsypuję przyprawę uniwersalną. Gotuję ok. 30 minut. Buraczki oraz włoszczyznę wyjmuję. Barszczyk doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do gotującego się barszczyku wrzucam pierogi. Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia.
Krok 5 - Barszczyk z pierogami z farszem mięsnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bhb8 22.10.2014 12:49
dobre danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak