Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wywar wołowo-jarzynowy
0,5-1 litr -
zakwas buraczany
1 litr -
majeranek
1 łyżka -
czosnek
4 ząbki -
pieprz mielony
-
cukier
Przepis i sposób przygotowania Barszczyk z majerankiem
Wywar był z pręgi wołowej i włoszczyzny, taki właściwie rosół, esencjonalny i lekko osolony. Dodałam do niego 1 czubatą łyżką majeranku i zagotowałam po czym odstawiłam na 15 min. żeby majeranek oddał swój aromat do wywaru. Następnie zmieszałam go z kiszonym barszczem. Dodałam też posiekany drobno czosnek i dużo świeżo mielonego pieprzu. Doprawiłam do smaku odrobiną cukru, można dosolić... - w.g smaku - już nie gotowałam żeby nie stracił koloru. Barszczyk podałam go, przecedzając przez gęste sito, do krokietów z grzybami, posypując jeszcze odrobiną roztartego w dłoniach majeranku...Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający.
Robi się szybko pod warunkiem, że mamy gotowy wywar i zakiszony barszcz...
Komentarze (6)