Barszczyk z majerankiem

Barszczyk z majerankiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wywar wołowo-jarzynowy

    0,5-1 litr
  • zakwas buraczany

    1 litr
  • majeranek

    1 łyżka
  • czosnek

    4 ząbki
  • pieprz mielony

  • cukier

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Barszczyk z majerankiem

Barszcz kiszę sama w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/13328/kiszony-barszcz-czerwony.html - można go po zlaniu przechowywać w lodówce przez kilka-kilkanaście dni.
Wywar był z pręgi wołowej i włoszczyzny, taki właściwie rosół, esencjonalny i lekko osolony. Dodałam do niego 1 czubatą łyżką majeranku i zagotowałam po czym odstawiłam na 15 min. żeby majeranek oddał swój aromat do wywaru. Następnie zmieszałam go z kiszonym barszczem. Dodałam też posiekany drobno czosnek i dużo świeżo mielonego pieprzu. Doprawiłam do smaku odrobiną cukru, można dosolić... - w.g smaku - już nie gotowałam żeby nie stracił koloru. Barszczyk podałam go, przecedzając przez gęste sito, do krokietów z grzybami, posypując jeszcze odrobiną roztartego w dłoniach majeranku...Pyszny, aromatyczny i rozgrzewający.
Robi się szybko pod warunkiem, że mamy gotowy wywar i zakiszony barszcz...

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Misia90 14.09.2011 09:50
ekstra
Marysia 14.09.2011 09:29
super
Karolina69 14.09.2011 09:16
fajne
Grażyna13 30.01.2011 15:31
Robię podobny, też na swoim kwasie - pyszny jest :)
pawel6 28.01.2011 15:24
pysznie wygląda
SmacznaPyza 28.01.2011 12:38
na początku nie przecedzałam takiego barszczyku, ale przyprawy pływały po wierzchu związane tłuszczykiem z rosołu i nie wyglądało to najlepiej...więc jednak radzę przecedzić i posypać ew. majerankiem suchym

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat