Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z różowymi pierogami z kapustą i grzybami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

mąka tortowa 500 g
woda gorąca z sokiem buraczanym 200 ml
olej roślinny 2-3 łyżki
sól 1/2 łyżeczki

~ FARSZ

kapusta kiszona
grzyby leśne
cebula biała duża
majeranek
Pieprz czarny mielony Prymat
przyprawa uniwersalna
olej rzepakowy

~ BARSZCZ

marchew 2 duże
seler korzeniowy mały
seler naciowy 4 łodygi
por do smaku
Ziele angielskie całe Prymat kilka kulek
Liść laurowy suszony Prymat 3
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
buraki ćwikłowe 2 kg
czosnek 3-4 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z różowymi pierogami z kapustą i grzybami

Przygotować wywar z całych obranych warzyw z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, przyprawy uniwersalnej i ok. 2-3 litrów wody.
Buraki obrać i wycisnąć sok przez sokowirówkę. Do wywaru dodać wytłoki z buraków i ogrzewać na małym ogniu przez 15 minut nie dopuszczając do wrzenia.
Odcedzić wywar i połączyć z sokiem z buraków. Doprawić do smaku. Dodać wyciśnięty czosnek.

Kapustę ugotować, odcedzić, odcisnąć i połączyć z grzybami uduszonymi z posiekaną cebulą. Zmielić i doprawić do smaku.

Mąkę połączyć z solą, olejem i gorącą wodą z dodatkiem soku z buraków. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Odłożyć na pół godziny pod przykryciem.

Ciasto rozwałkować dość cienko, wycinać koła i nadziać przygotowanym farszem. Po dokładnym sklejeniu ugotować w osolonej wodzie.

Podawać w talerzu głębokim zalane barszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 27.12.2016 22:28
Lubię taki barszczyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak