Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z różowymi pierogami z kapustą i grzybami
Buraki obrać i wycisnąć sok przez sokowirówkę. Do wywaru dodać wytłoki z buraków i ogrzewać na małym ogniu przez 15 minut nie dopuszczając do wrzenia.
Odcedzić wywar i połączyć z sokiem z buraków. Doprawić do smaku. Dodać wyciśnięty czosnek.
Kapustę ugotować, odcedzić, odcisnąć i połączyć z grzybami uduszonymi z posiekaną cebulą. Zmielić i doprawić do smaku.
Mąkę połączyć z solą, olejem i gorącą wodą z dodatkiem soku z buraków. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Odłożyć na pół godziny pod przykryciem.
Ciasto rozwałkować dość cienko, wycinać koła i nadziać przygotowanym farszem. Po dokładnym sklejeniu ugotować w osolonej wodzie.
Podawać w talerzu głębokim zalane barszczem.