Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z jajkiem i ziemniakami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion drobiowy 2 litry
marchewka 2 szt
boczek wędzony 5 plastrów
ziemniaki 4 duże
koncentrat z buraków 100 ml
mąka 2 łyzki
śmietana 12%
przyprawy
jajko ugotowane na twardo 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z jajkiem i ziemniakami

Do bulionu dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki i boczek.
Gotujemy do średniej miękkości warzyw.
Kiedy warzywa są ugotowane wlewamy koncentrat buraczany.
(Oczywiście można zrobić z buraków- wtedy należy buraki wyszorować, pokroić w cząstki i wrzucić do zupy.
Gotujemy je do miękkości, na koniec dodając odrobinę octu bądź sok z cytryny. Po ugotowaniu buraki wyciągamy z zupy)

Mąkę mieszamy w połowie szklanki wody i dodajemy do gotującej zupy.
Doprawiamy solą, pieprzem.

Zupę zabielamy śmietaną.
Podajemy z ugotowanym jajkiem
SMACZNEGO!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 16.02.2014 10:22
smaczne to za mało! super barszczyk!
dodi 12.02.2014 11:57
pyszny barszczyk

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak