Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z buraczków na żeberkach ze smażonymi ziemniakami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 0,5 kg
włoszczyzna 1 pęczek (bez kapusty)
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
ziele angielskie 5 szt
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
buraki czerwone 0,5 kg
majeranek 1 .łyżeczka
sok z cytryny 40 ml
śmietana 18 proc 200 ml
ziemniaki 0,5 kg
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 2 łyżeczki
oliwa do smażenia
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z buraczków na żeberkach ze smażonymi ziemniakami

Żeberka myjemy dzielimy na 5-6 części, wkładamy do garnka, zalewamy 3 litrami zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny ( w międzyczasie odszumowujemy).
Po tym czasie dodajemy przyprawę kucharek, ziele, liście laurowe i pokrojoną w plasterki włoszczyznę. Gotujemy do miękkości.
Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy do zupy i gotujemy ok 15 min- do miękkości buraków.
Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i całość wlewamy do garnka. Zupę zagotowujemy.
Ziemniaki obrać- ugotować. Pokroić w plastry, przyprawić przyprawą do ziemniaków- podsmażyć, aż będą rumiane.
Podajemy osobno barszcz i podsmażone ziemniaki.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak