Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz z brukwią i dynią

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 1 kg
buraki czerwone 5 średnich
seler korzeniowy 1/2 średniego
pietruszka 1 duża
marchew 2 średnie
dynia 1 szkl.
przyprawa uniwersalna do smaku
cukier do smaku
majeranek 2 łyżeczki
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny
sok z buraków 1 szkl.
Ziele angielskie całe Prymat 5-6 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2

Porada

Barszcz można doprawić octem jabłkowym zamiast cytryny albo zakiszonym wcześniej barszczem. Kwas pozwoli zachować ładny rubinowy kolor.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z brukwią i dynią

Kroki postępowania

1
Buraki obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka z gorącą wodą. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na niewielkim płomieniu przez 20-25 minut od zawrzenia. Zmniejszyć płomień do minimalnego.
Krok 1 - Barszcz z brukwią i dynią foto
2
Do wywaru włożyć ćwiartki z kurczaka podzielone na mniejsze kawałki. Gotować nie dopuszczając do wrzenia przez ok.45 minut, a w czasie gotowania odszumować 2-3 razy.
Krok 2 - Barszcz z brukwią i dynią foto
3
Do podgotowanego wywaru dodać pokrojone w kostkę warzywa - seler, marchew, pietruszkę, brukiew i pokrojony drobno kawałek pora. Dodać nieco przyprawy warzywnej i gotować całość do miękkości warzyw, ale nie dopuszczać do silnego wrzenia, aby barszcz nie stracił swojego koloru.
Krok 3 - Barszcz z brukwią i dynią foto
4
Kiedy warzywa są prawie miękkie dodać szklankę dyni pokrojonej w kosteczkę. Dosypać majeranek, nieco pieprzu oraz trochę pieprzu ziołowego i mielonego kminku.
Krok 4 - Barszcz z brukwią i dynią foto
5
Do gotowego barszczu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, nieco cukru do smaku, świeżo zmielony pieprz, sok z cytryny oraz, po zdjęciu z gazu, świeżo odwirowany sok z buraków. W razie konieczności doprawić solą.
Krok 5 - Barszcz z brukwią i dynią foto
6
Gotowy barszcz podawać samodzielnie albo z dodatkiem uszek, makaronu czy pasztecików. Przed podaniem można zabielić.
Krok 6 - Barszcz z brukwią i dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 03.12.2014 20:28
Bardzo ciekawy przepis na barszczyk w innym wydaniu
Jadwiga/Jaga85 03.12.2014 19:26
Bardzo jestem ciekawa smaku!
R'n'G Kitchen 03.12.2014 17:56
Bardzo apetycznie wygląda
Gracer 03.12.2014 16:30
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak