Barszcz Wigilijny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    6 dużych sztuk
  • pietruszka

    2 duże sztuki
  • seler

    1 średni
  • por

    1 duży
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • grzyby suszone

    20 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 płaska łyżka
  • goździk Prymat

    3 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    4 ziarenka
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    10 ziarenek
  • buraki czerwone

    1 kg
  • ząbek czosnku

    3-4 sztuki
  • jabłko kwaśne

    1 sztuka
  • woda

    4 litry
  • sól i pieprz

  • cukier

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa obrać, opłukać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka – ugotować bulion. Wsypać sól, przyprawy i grzyby- gotować ma wolnym ogniu.
Buraki obrać i pokroić w plastry. Wywar warzywny przecedzić. Do gorącego wywaru włożyć pokrojone w plastry surowe buraki, 3 – 4 obrane ząbki czosnku, jedno jabłko ze skórką pokrojone w plastry, wsypać 1 łyżkę cukru i sok z cytryny. Zostawić na całą noc w zimnym miejscu.
Na drugi dzień całość zagotować i przecedzić, doprawić do smaku cukrem. Pod sam koniec dodać majeranek.
kd045
Podany przepis jest na ok. 12 porcji.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 15.12.2015 11:54
takie barszczyk,to ja uwielbiam
Jadwiga/Jaga85 15.12.2015 00:46
Smacznie i sezonowo!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat