Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz Wigilijny

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 6 dużych sztuk
pietruszka 2 duże sztuki
seler 1 średni
por 1 duży
ziemniaki 2 sztuki
grzyby suszone 20 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 płaska łyżka
Goździki całe Prymat 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 4 ziarenka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziarenek
buraki czerwone 1 kg
ząbek czosnku 3-4 sztuki
jabłko kwaśne 1 sztuka
woda 4 litry
sól i pieprz
cukier
sok z cytryny

Porada

Podany przepis jest na ok. 12 porcji.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz Wigilijny

Warzywa obrać, opłukać, pokroić na kawałki, włożyć do garnka – ugotować bulion. Wsypać sól, przyprawy i grzyby- gotować ma wolnym ogniu.
Buraki obrać i pokroić w plastry. Wywar warzywny przecedzić. Do gorącego wywaru włożyć pokrojone w plastry surowe buraki, 3 – 4 obrane ząbki czosnku, jedno jabłko ze skórką pokrojone w plastry, wsypać 1 łyżkę cukru i sok z cytryny. Zostawić na całą noc w zimnym miejscu.
Na drugi dzień całość zagotować i przecedzić, doprawić do smaku cukrem. Pod sam koniec dodać majeranek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 15.12.2015 11:54
takie barszczyk,to ja uwielbiam
Jadwiga/Jaga85 15.12.2015 00:46
Smacznie i sezonowo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak