Barszcz ukrainski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    5 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • marchew

    2 sztuki
  • seler naciowy

    2 łodygi
  • ziemniaki

    5 sztuk
  • kapusta biała

    kawałek
  • fasola Jaś

    2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyzeczki
  • smietana 18%

    3 łyzki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cukier

    1 łyzeczka
  • ocet

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Barszcz ukrainski foto
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy. marchew obieramy kroimy w plastry dodajemy do cebulki. Selera tez kroimy i podsmażamy z resztą warzyw.
Krok 2 - Barszcz ukrainski foto
Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekaną dość grubo kapustę.
Krok 3 - Barszcz ukrainski foto
Następnie dodajemy ugotowany groch. Jam miałam już wcześniej ugotowany i zamrożony.
Krok 4 - Barszcz ukrainski foto
w między czasie buraki myjemy zawijamy i pieczemy ok godziny w 180 stopniach. Po upieczeniu , obieramy,ścieramy na tartce i podsmażamy z koncentratem pomidorowym ,cukrem i octem.
Krok 5 - Barszcz ukrainski foto
Przez praskę przeciskamy czosnek.
Krok 6 - Barszcz ukrainski foto
Do wywaru dodajemy buraki, i czosnek całość mieszamy i doprawiamy do wrzenia. Podprawiamy śmietana .doprawiamy do smaku
Krok 7 - Barszcz ukrainski foto
Posypujemy posiekana pietruszką i podajemy .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 27.06.2017 15:44
bardzo pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat