Barszcz ukraiński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • bulion

    1,5 l
  • sok z buraków

    około 220 ml
  • buraki czerwone

    4 szt.
  • ziemniaki

    2 szt.
  • marchewki

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • seler

    1 kawałek
  • czosnek

    1 ząbek
  • por

    1/2 szt.
  • fasola Jaś

    0,5 szklanki
  • koper świeży

    1 mały pęczek
  • masło

    1 plaster
  • śmietana

    2 łyżki

PRZYPRAWY

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Ziele angielskie całe Prymat

  • Kminek mielony Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • cukier

  • ocet

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Barszcz ukraiński foto
Dzisiaj zapraszam na zdrowy, pożywny i treściwy barszcz ukraiński z fasolą oraz solidną porcją warzyw. Barszcz jest bardzo intensywny, dzięki dodatkowi soku z czerwonych buraczków oraz lekko pikantnej nucie. Jest to moja ulubiona wersja tej zupy. Barszcz od razu stawia na nogi, dodaje mnóstwo energii i cieszy podniebienie :D

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Cebulę i por kroimy w kostkę, szklimy na maśle, dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek i wszystkie pokrojone w kostkę warzywa. Całość chwilę przesmażamy dla uwolnienia smaku oraz aromatu składników.
Krok 2 - Barszcz ukraiński foto
Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, szczyptę kminku oraz wszystkie podsmażone warzywa i gotujemy je do miękkości.
Krok 3 - Barszcz ukraiński foto
Następnie do zupy dolewamy sok z buraczków, zagotowujemy, dodajemy posiekany koperek i ugotowaną fasolę, zakwaszamy octem jabłkowym, doprawiamy cukrem, pieprzem (czarnym i cayenne) oraz solą. Na koniec zupę zabielamy śmietaną.

Gotowy barszczyk możemy podać z mięsną "wkładką" w postaci kiełbasy lub pokrojonej wędliny.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 30.08.2016 18:03
mmm... pychota!!
benka 30.08.2016 17:31
Pyszny barszczyk :)
Aleksandra/Olcia 30.08.2016 17:03
mój ulubiony!
sezamek 30.08.2016 16:47
smaczny barszczyk
Agnieszka-87-25 30.08.2016 15:49
pyszny barszcz

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat