Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz izraelski

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Wczoraj zagościł u nas w kuchni barszcz w kolejnej odsłonie. Tym razem na wołowinie z dodatkiem chrzanu.

Składniki:

Składniki:

kapusta biała 400 gramów
cebula 1 sztuka
szalotka 2 sztuki
pomidory 350 gramów
buraki czerwone 500 gramów
ziemniaki 400 gramów
bulion wołowy 1.5 litra
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
cukier 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 sztuki
korzeń chrzanu 0.5 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz izraelski

Kapustę umyłem, podzieliłem na duże kawałki. Cebulę pokroiłem w kostkę, usunąłem twarde trzpienie. Pomidory krótko sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, przekroiłem na połowy. Buraki i ziemniaki umyłem, obrałem. Włożyłem do wywaru razem z kapustą, pomidorami i cebulą, wszystko zagotowałem, posoliłem, popieprzyłem, dodałem listek laurowy oraz wcześniej podgotowane mięso, które pokroiłem na mniejsze kawałki, (wołowina, aby była miękka musi się dość długo gotować, więc chcąc uniknąć „rozgotowania” warzyw wcześniej w osobnym garnku ją gotowałem ok. 1 godziny). Wszystko gotowałem ok. 1 godziny pod przykryciem na małym ogniu.
Wyjąłem mięso z zupy, pokroiłem w paski, trzymałem w cieple. Warzywa, oprócz ziemniaków, wyjąłem razem z listkiem z zupy. Połowę warzyw po ostudzeniu pokroiłem na mniejsze kawałki i ponownie dodałem do zupy, którą następnie zmiksowałem w garnku, doprawiłem solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Kapustę pokroiłem w szerokie paski, buraki na kawałki. Włożyłem do zupy, podgrzałem w niej. Chrzan umyłem, obrałem starłem na grubych oczkach. Pokrojone mięso rozłożyłem na talerzach. Zalałem zupą, posypałem chrzanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak