Barszcz izraelski

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Wczoraj zagościł u nas w kuchni barszcz w kolejnej odsłonie. Tym razem na wołowinie z dodatkiem chrzanu.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kapusta biała

    400 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • szalotka

    2 sztuki
  • pomidory

    350 gramów
  • buraki czerwone

    500 gramów
  • ziemniaki

    400 gramów
  • bulion wołowy

    1.5 litra
  • listki laurowe Prymat

    1 sztuka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 sztuki
  • korzeń chrzanu

    0.5 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę umyłem, podzieliłem na duże kawałki. Cebulę pokroiłem w kostkę, usunąłem twarde trzpienie. Pomidory krótko sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, przekroiłem na połowy. Buraki i ziemniaki umyłem, obrałem. Włożyłem do wywaru razem z kapustą, pomidorami i cebulą, wszystko zagotowałem, posoliłem, popieprzyłem, dodałem listek laurowy oraz wcześniej podgotowane mięso, które pokroiłem na mniejsze kawałki, (wołowina, aby była miękka musi się dość długo gotować, więc chcąc uniknąć „rozgotowania” warzyw wcześniej w osobnym garnku ją gotowałem ok. 1 godziny). Wszystko gotowałem ok. 1 godziny pod przykryciem na małym ogniu.
Wyjąłem mięso z zupy, pokroiłem w paski, trzymałem w cieple. Warzywa, oprócz ziemniaków, wyjąłem razem z listkiem z zupy. Połowę warzyw po ostudzeniu pokroiłem na mniejsze kawałki i ponownie dodałem do zupy, którą następnie zmiksowałem w garnku, doprawiłem solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Kapustę pokroiłem w szerokie paski, buraki na kawałki. Włożyłem do zupy, podgrzałem w niej. Chrzan umyłem, obrałem starłem na grubych oczkach. Pokrojone mięso rozłożyłem na talerzach. Zalałem zupą, posypałem chrzanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat