Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz grzybowy wigilijny
Barszcz grzybowy to doskonały pomysł, jeśli nie wiesz co podać na Wigilię. Tak przygotowana zupa krem z grzybów przypadnie do gustu całej rodzinie! Jej podstawą jest wegetariański rosół, więc idealnie pasuje na tradycyjną kolację wigilijną. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza warzywom, przyprawom, a przede wszystkim wyrazistym, suszonym grzybom.
1. Marchewki, pietruszki i seler obierz, przełóż do garnka. Dodaj obrane cebule, czosnek, liście laurowe ziele angielskie, lubczyk, pokrojone w kostkę ziemniaki i dwie garści suszonych grzybów. Nie zapomnij o soli. Na początek jedną łyżeczkę, później można ją doprawić.
2. Całość zalej zimna wodą (kilka centymetrów nad poziom warzyw) i gotuj przez godzinę pod przykryciem, by warzywa oddały swój smak. Wywar odcedź, odłóż na bok grzyby i ziemniaki.
4. Ziemniaki przełóż z powrotem do wywaru, grzyby pokrój w kostkę lub paski.
5. Wywar po wystudzeniu zblenduj razem z ziemniakami na gładką masę, dodaj grzyby i podgrzej, dodając śmietanę dla zabielenia.
Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem.