Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz do uszek
Jedną porcję wyszorować i włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać kilkoma łyżkami wody, nakryć i upiec do miękkości w temperaturze 200-220*C.
Pozostawić do ostygnięcia, obrać i utrzeć na średnich oczkach tarki.
Drugą część buraków obrać i pokroić w plasterki.
Ugotować z nich wywar, dodając oczyszczoną włoszczyznę oraz przyprawy.
Z trzeciej porcji wycisnąć sok przez sokowirówkę.
Wywar z warzyw odcedzić, połączyć gorący z utartymi buraczkami oraz wyciśniętym sokiem.
Doprawić kucharkiem, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, cukrem i zakwasem buraczanym do smaku - pozostawić do ostygnięcia, pod przykryciem, a następnie odcedzić przez gęste sitko.
Przed podaniem podgrzać, ale uważać, by się nie zagotował, bo straci kolor.