Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz do uszek

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 3 kg
włoszczyzna duża
Kucharek przyprawa do potraw
czosnek 3-4 ząbki
majeranek
zakwas buraczany do smaku
cukier do smaku
ziele angielskie 5-7 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz do uszek

Buraki podzielić na trzy porcje po ok. 1kg.
Jedną porcję wyszorować i włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać kilkoma łyżkami wody, nakryć i upiec do miękkości w temperaturze 200-220*C.
Pozostawić do ostygnięcia, obrać i utrzeć na średnich oczkach tarki.

Drugą część buraków obrać i pokroić w plasterki.
Ugotować z nich wywar, dodając oczyszczoną włoszczyznę oraz przyprawy.

Z trzeciej porcji wycisnąć sok przez sokowirówkę.

Wywar z warzyw odcedzić, połączyć gorący z utartymi buraczkami oraz wyciśniętym sokiem.
Doprawić kucharkiem, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, cukrem i zakwasem buraczanym do smaku - pozostawić do ostygnięcia, pod przykryciem, a następnie odcedzić przez gęste sitko.

Przed podaniem podgrzać, ale uważać, by się nie zagotował, bo straci kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gottrina 25.12.2012 21:16
apetyczny barszczyk
Sylwia26 25.12.2012 20:30
mniam
IwonaKa 25.12.2012 20:22
mmm...taki naturalny barszczyk-pycha
gosia56 25.12.2012 20:12
ciekawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak