Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czysty na wędzonce

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 30 dag
buraki czerwone 5 sztuk
marchewki 2 sztuki
pietruszka korzeń 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk
pieprz ziarnisty 7 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
seler korzeniowy 1 mały kawałek
majeranek do smaku
ocet 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czysty na wędzonce

Boczek lub żeberka zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Całość gotować przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć gotowane mięso i dodać obrane oraz pokrojone w plastry warzywa. Doprawić do smaku solą i resztą przypraw (ja dałam wszystkiego po 1/2 łyżeczki). Gotować do miękkości buraków. Na koniec do zupy dodać łyżkę octu lub soku z cytryny, wyłączyć gaz i odstawić, aby się lekko przegryzł. Podawać jako dodatek do pierogów, krokietów lub pasztecików.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak