Barszcz czysty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    3 średnie
  • wywar warzywny

    0,5 litra
  • wywar z gotowania grzybów

    0,5 szklanki
  • ziele angielskie

    5 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • koncentrat z buraków

  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Barszcz czysty foto
Buraczki gotujemy w łupinkach do miękkości, zalewamy zimną wodą i po kilku minutach obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy 1 litr wody, ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy pół godziny. Pod koniec gotowania lekko solimy.
Krok 2 - Barszcz czysty foto
Odcedzamy buraczki i do czystego wywaru dodajemy wywar warzywny,
Krok 3 - Barszcz czysty foto
a następnie wywar z gotowania grzybów i obrane ząbki czosnku i dalej gotujemy. Po około 10 minutach wyciągamy czosnek i doprawiamy barszcz do smaku koncentratem barszczu, solą i pieprzem.
Krok 4 - Barszcz czysty foto
Podajemy z uszkami, udekorowany natką pietruszki i serduszkami z jabłka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jarlin 06.03.2012 16:47
Pięknie podany !
Lotar 24.11.2011 21:14
aż chce się jeść )
Beatris 24.11.2011 13:36
Te serduszka są urocze. Mój mąż bardzo lubi taki barszczyk.
Sroczka 24.11.2011 13:20
ładnie podany
ziutula 24.11.2011 08:09
święta nadchodzą ....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat