Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z ziemniakami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bulion drobiowy 3 l
śmietana 12% 200 g
buraki czerwone 4 duże
ziemniaki 1 kg
czosnek 2 ząbki
cytryna 1/2 sztuki
przyprawa do potraw Kucharek 1,5 łyżki
cukier 1,5 łyżeczki
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z ziemniakami

Kroki postępowania

1
1. Buraki obieramy. Trzy ścieramy na tarce o dużych oczkach, jednego kroimy w kostkę. Bulion zagotowujemy i wrzucamy buraki oraz cytrynę (zostawiamy około 1 szklanki startych na koniec gotowania). Gotujemy 30 minut.
Krok 1 - Barszcz czerwony z ziemniakami foto
2
2. Po tym czasie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, dodajemy pieprz, przyprawę uniwersalną, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy kolejne 20 minut.
Krok 2 - Barszcz czerwony z ziemniakami foto
3
3. Po upływie tego czasu ubieramy łyżkę wazową zupy i dokładnie rozprowadzamy ją na misce ze śmietaną, aby nie było grudek. Rozmieszaną śmietanę wlewamy do zupy (zupę należy energicznie mieszać). Dodajemy pozostałe starte buraki i gotujemy jeszcze 5 minut na bardzo wolnym ogniu.
Krok 3 - Barszcz czerwony z ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 01.05.2015 12:24
Taki barszcz to ja bardzo lubię :)
jagoda5913 01.05.2015 11:54
Bardzo lubię czerwone barszczyki
Babeczka35 01.05.2015 07:33
Smaczna zupka,uwielbiam taki barszczyk:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak