Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z ziemniakami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka 2 szt
buraczki konserwowe 6 szt
ziemniaki 4 szt
marchew 1 szt
pietruszka 1/2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 szt
śmietana 1 łyżka
lubczyk świeży 1 łyżeczka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z ziemniakami

Kroki postępowania

1
Na wrzątek wrzucamy skrzydełka, wrzucamy liście laurowe i ziele i gotujemy do miękkości. Myjemy, obieramy i ścieramy na tarce marchew oraz pietruszkę. Dodajemy do zupy.
Krok 1 - Barszcz czerwony z ziemniakami foto
2
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka z zupą.
Krok 2 - Barszcz czerwony z ziemniakami foto
3
Buraczki wyjmujemy z zalewy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Krok 3 - Barszcz czerwony z ziemniakami foto
4
Dorzucamy do zupy i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Krok 4 - Barszcz czerwony z ziemniakami foto
5
W międzyczasie w kubku rozrabiamy śmietanę w małej ilości wody.
Krok 5 - Barszcz czerwony z ziemniakami foto
6
Gdy ziemniaki będą miękkie, zupę zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 3 minuty.
Na końcu dodajemy drobno pokrojony lubczyk, mieszamy i wyłączamy gaz.
Krok 6 - Barszcz czerwony z ziemniakami foto
7
Zupę podajemy na gorąco, wówczas w powietrzu unosi się zapach lubczyku.
Krok 7 - Barszcz czerwony z ziemniakami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak