Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z zakwasem żurkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar wieprzowy 1 litr
wywar drobiowy 1 litr
ziemniaki 700 g
buraki 3-4 szt.
zakwas żurkowy 1/2 litra
marchew 2 duże
seler kawałek
Kucharek
ziele angielskie 5 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
czosnek 3 ząbki
cebula 1 duża
olej
sok z buraków

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z zakwasem żurkowym

Buraczki ugotować w skórkach poprzedniego dnia, obrać i cienko utrzeć.
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju.
Połączyć oba wywary, dodać kucharka, ziele angielskie i liście laurowe, utarty na tarce seler i marchewkę, pokrojone ziemniaki i zeszkloną cebulę.
Ugotować do miękkości.
Do zupy dodać żurek, wyciśnięty czosnek, utarte buraczki oraz nieco pieprzu do smaku.
Zagotować, stale mieszając i dolać do smaku soku z buraków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Simeo 28.01.2013 14:54
ciekawy
Henryka2 28.01.2013 14:43
Taki "mieszaniec" może być dobry.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak