Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z uszkami

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna
1 opakowanie
cebula
1 szt
buraki czerwone
1 kg
Liść laurowy suszony Prymat
3-4 szt
ziele angielskie
6-8 szt
Majeranek suszony Prymat
1-2 łyżeczki
Sklep Prymat
grzyby suszone
sok z cytryny
1 łyzka
sól i pieprz
do smaku
masło
2 łyżki
mąka
2 szklanki
pieczarki
300-500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z uszkami

Warzywa umyć , obierać , pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą . Dodać grzyby , ziele angielskie , liście laurowe . Wszystko gotujemy do miękkości , doprawiamy solą , pieprzem i sokiem z cytryny lub octem. Pod koniec gotowania dodać też majeranek.
Pieczarki obieramy i drobno kroimy razem z obraną cebulą. Następnie przesmażamy na maśle .Do pieczarek można dodać również grzyby z wywaru.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
Mąkę przesiać i posolić . Wlewając do niej ciepłą wodę zagnieść ciasto a następnie go rozwałkować i wyciąć małe kwadraciki na środek których nałożyć farsz i zlepić uszka .
Uszka wrzucić na osolony wrzątek i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane wyjmujemy z wody i podajemy z barszczykiem, który wcześniej przecedzamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 02.07.2017 11:52
doskonały barszcz :-)
gusia1000 01.07.2017 19:05
Zawsze dobra zupa.
Madzai 01.07.2017 14:42
bardzo dobry
IKrakowianka 01.07.2017 13:27
lubię taki barszczyk :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak