Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

    1 opakowanie
  • cebula

    1 szt
  • buraki czerwone

    1 kg
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3-4 szt
  • ziele angielskie

    6-8 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    1-2 łyżeczki
  • grzyby suszone

  • sok z cytryny

    1 łyzka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 szklanki
  • pieczarki

    300-500 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Barszcz czerwony z uszkami

Warzywa umyć , obierać , pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą . Dodać grzyby , ziele angielskie , liście laurowe . Wszystko gotujemy do miękkości , doprawiamy solą , pieprzem i sokiem z cytryny lub octem. Pod koniec gotowania dodać też majeranek.
Pieczarki obieramy i drobno kroimy razem z obraną cebulą. Następnie przesmażamy na maśle .Do pieczarek można dodać również grzyby z wywaru.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
Mąkę przesiać i posolić . Wlewając do niej ciepłą wodę zagnieść ciasto a następnie go rozwałkować i wyciąć małe kwadraciki na środek których nałożyć farsz i zlepić uszka .
Uszka wrzucić na osolony wrzątek i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane wyjmujemy z wody i podajemy z barszczykiem, który wcześniej przecedzamy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Wacław 02.07.2017 11:52
doskonały barszcz :-)
gusia1000 01.07.2017 19:05
Zawsze dobra zupa.
Madzai 01.07.2017 14:42
bardzo dobry
IKrakowianka 01.07.2017 13:27
lubię taki barszczyk :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat