Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
włoszczyzna
1 opakowanie -
cebula
1 szt -
buraki czerwone
1 kg -
Liść laurowy suszony Prymat
3-4 szt -
ziele angielskie
6-8 szt -
Majeranek suszony Prymat
1-2 łyżeczki -
grzyby suszone
-
sok z cytryny
1 łyzka -
sól i pieprz
do smaku -
masło
2 łyżki -
mąka
2 szklanki -
pieczarki
300-500 g
Przepis i sposób przygotowania Barszcz czerwony z uszkami
Pieczarki obieramy i drobno kroimy razem z obraną cebulą. Następnie przesmażamy na maśle .Do pieczarek można dodać również grzyby z wywaru.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
Mąkę przesiać i posolić . Wlewając do niej ciepłą wodę zagnieść ciasto a następnie go rozwałkować i wyciąć małe kwadraciki na środek których nałożyć farsz i zlepić uszka .
Uszka wrzucić na osolony wrzątek i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane wyjmujemy z wody i podajemy z barszczykiem, który wcześniej przecedzamy.
Komentarze (4)