Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z uszkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna 1 opakowanie
cebula 1 szt
buraki czerwone 1 kg
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 szt
ziele angielskie 6-8 szt
Majeranek suszony Prymat 1-2 łyżeczki
grzyby suszone
sok z cytryny 1 łyzka
sól i pieprz do smaku
masło 2 łyżki
mąka 2 szklanki
pieczarki 300-500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z uszkami

Warzywa umyć , obierać , pokroić na mniejsze kawałki i zalać wodą . Dodać grzyby , ziele angielskie , liście laurowe . Wszystko gotujemy do miękkości , doprawiamy solą , pieprzem i sokiem z cytryny lub octem. Pod koniec gotowania dodać też majeranek.
Pieczarki obieramy i drobno kroimy razem z obraną cebulą. Następnie przesmażamy na maśle .Do pieczarek można dodać również grzyby z wywaru.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.
Mąkę przesiać i posolić . Wlewając do niej ciepłą wodę zagnieść ciasto a następnie go rozwałkować i wyciąć małe kwadraciki na środek których nałożyć farsz i zlepić uszka .
Uszka wrzucić na osolony wrzątek i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane wyjmujemy z wody i podajemy z barszczykiem, który wcześniej przecedzamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 02.07.2017 11:52
doskonały barszcz :-)
gusia1000 01.07.2017 19:05
Zawsze dobra zupa.
Madzai 01.07.2017 14:42
bardzo dobry
IKrakowianka 01.07.2017 13:27
lubię taki barszczyk :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak