Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z uszkami
Do wody wrzuć liście laurowe,pieprz czarny,ziele angielskie. Dodaj śliwki,obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka,pokrojoną marchewkę,obrane i pokrojone buraki oraz ząbki czosnku.
Dopraw majerankiem i dolej ocet balsamiczny. Całość zagotuj,gotuj ok. 2 minuty. Zdejmij z ognia,przykryj czystą,lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na całą noc.
Uszka:
Grzyby namocz w letniej wodzie przez ok. 20 minut,po czym gotuj je w tej samej wodzie przez 30 minut. Grzyby drobno pokrój lub zmiel przez maszynkę. Przełóż do miski.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ją na patelni,dodaj odrobinę majeranku,białego pieprzu i soli. Dodaj odrobinę oleju rzepakowego. Do cebuli dodaj grzyby i podduś przez chwilę. Ostudź.
Do miski wsyp mąkę,dodaj sól i wodę. Zacznij wyrabiać ciasto,dodaj odrobinę oleju i wyrób ciasto. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób i podziel na 3 części.
Rozwałkuj je na stolnicy posypaną mąką. Z ciasta wycinaj kwadraty i na każdym połóż odrobiną farszu. Sklej uszka. Gotowe odstaw na ok. 10 minut. Po czym gotuj w osolonym wrzątku i wyjmij łyżką cedzakową po ok. 3 minutach od wypłynięcia na wierzch.
Barszcz odcedź i zagotuj. Dopraw solą,białym pieprzem i octem balsamicznym. Podawaj z uszkami.