Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z uszkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

barszcz

buraki czerwone 2 kg
marchew 200 gram
jabłka 1/2 kg
Majeranek suszony Prymat 10 gram
ząbek czosnku 4
Ziele angielskie całe Prymat 4
Liść laurowy suszony Prymat 4
pietruszka zielona
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2
woda 4 L
śliwki suszone 100 gram
ocet balsamiczny 50 ml
sól
Pieprz biały mielony Prymat

uszka

mąka 500 gram
grzyby suszone 120 gram
cebula 2
sól 1-2 łyżeczki
woda letnia 150 ml
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz:
Do wody wrzuć liście laurowe,pieprz czarny,ziele angielskie. Dodaj śliwki,obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka,pokrojoną marchewkę,obrane i pokrojone buraki oraz ząbki czosnku.
Dopraw majerankiem i dolej ocet balsamiczny. Całość zagotuj,gotuj ok. 2 minuty. Zdejmij z ognia,przykryj czystą,lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na całą noc.
Uszka:
Grzyby namocz w letniej wodzie przez ok. 20 minut,po czym gotuj je w tej samej wodzie przez 30 minut. Grzyby drobno pokrój lub zmiel przez maszynkę. Przełóż do miski.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ją na patelni,dodaj odrobinę majeranku,białego pieprzu i soli. Dodaj odrobinę oleju rzepakowego. Do cebuli dodaj grzyby i podduś przez chwilę. Ostudź.
Do miski wsyp mąkę,dodaj sól i wodę. Zacznij wyrabiać ciasto,dodaj odrobinę oleju i wyrób ciasto. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób i podziel na 3 części.
Rozwałkuj je na stolnicy posypaną mąką. Z ciasta wycinaj kwadraty i na każdym połóż odrobiną farszu. Sklej uszka. Gotowe odstaw na ok. 10 minut. Po czym gotuj w osolonym wrzątku i wyjmij łyżką cedzakową po ok. 3 minutach od wypłynięcia na wierzch.
Barszcz odcedź i zagotuj. Dopraw solą,białym pieprzem i octem balsamicznym. Podawaj z uszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 12.11.2015 15:30
ładnie podane że ślinka cieknie
cukiereczek 10.11.2015 13:08
idealny przepis na świąteczny barszcz
dollce 10.11.2015 12:54
wygląda super ;)
Aleksandra/Olcia 10.11.2015 12:43
już się nie mogę doczekać świąt

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak