Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony z serwatką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wywar mięsny 1,5 litra
ziemniaki 1/2 kg
marchew 1 duża
seler naciowy 2-3 łodygi
buraki czerwone pieczone 2-3 duże
serwatka 2 szkl.
przyprawa uniwersalna do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
śmietana 30% do zabielenia

Porada

Można zupę doprawić wyciśniętym ząbkiem czosnku, jeśli ktoś lubi.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony z serwatką

Wywar mięsny zagotować, dodać grubo utartą marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, drobno pokrojony seler naciowy i przyprawę warzywną. Gotować do miękkości.
w międzyczasie obrać i grubo zetrzeć upieczone i ostudzone buraki - dodać je do zupy, kiedy reszta warzyw zmięknie. Dokładnie wymieszaći już nie dopuścić do zagotowania, bo zupa straci kolor.
Gotową zupę doprawić sporą ilością pieprzu oraz płynną przyprawą do zup.
Na koniec dolać serwatkę i wymieszać.

Zabielać dowolną ilością śmietany (najlepiej słodkiej) już na talerzach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 06.09.2015 20:31
też gotuję barszcze na serwatce ale całkiem inaczej , pyszny uwielbiam barszczyki czerwone

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak